Aktiviranje samoobnovitvenih procesov in delo na vzrokih bolezni je temelj moje prakse

Obiščite me
Jadranska cesta 25, 2000 Maribor
Pokličite me
051 866 002
Pošljite mi sporočilo
matej@ervita.si
Odpiralni čas
Pon - Pet: 8:00 - 16:00

Čiščenje in razstrupljanje jeter na naraven in celosten način

Zakaj pomislimo na jetra največkrat samo po praznovanjih

Ponavadi pomislimo na jetra takrat, ko se nam kopiči maščoba okrog pasu ali ko bi se radi razstrupljali. Največkrat po praznovanju Novega leta ali ko se pojedo večje količine hrane v času praznovanj ali piknikov in čutite, da bi se bilo potrebno razstrupiti ali se rešiti nakopičenih maščob v jetrih.

Kot vedno, tudi tokrat poudarjam, da je pri vseh težavah vzrok psihosomatski, odvisno od tkiv, kjer so nastale spremembe.

Zakaj imajo neredko zamaščena jetra tudi ljudje, ki nimajo prekomerne telesne teže?

Velikokrat ljudje povezujejo to samo z nezdravim načinom življenja ali prenajedanju ko praznujejo in s premalo gibanja ter še posebej s stresom in nespečnostjo.

Vendar ko govorimo o jetrih in žolčniku je potrebno vedeti na točno katerem tkivu je sprememba, da lahko ugotovimo s čim je povezan ta stres.

Zato je nujno potrebna celostna obravnava: duha, telesa in duše in kaj to pomeni si preberite tukaj.

Danes se bom osredotočil na jetra in žolčnik.

Ker pa smo v času po praznikih je tudi smiselno celostno okrepiti in podpreti jetra, jih očistiti in razstrupiti. Povsem fizični vidik, ker se je čez praznike pojedlo več nezdrave hrane, ki niti ni toliko psihosomatski vidik.

Je pa možno, da imamo v ozadju že prisotno psihosomatiko pri tkivih v jetrih in žolčniku in smo z nezdravim načinom življenja vse skupaj samo še poslabšali.

Za lažje razumevanje in prepoznavanje težav bom v nadaljevanju predstavil moj naturopatski vidik.

Čisto na koncu bom predstavil tudi spagirični pripravek Epavin zakaj in kdaj ga lahko učinkovito uporabimo pri podpori jeter in žolčnika. In predvsem zakaj je edinstven in se razlikuje od ostalih prehranskih dopolnil, ki jih najdete na tržišču.

 

Jetra, žolčnik in žolč

Glavne funkcionalne celice jeter so hepatociti, ki sestavljajo jetrni parenhim in so pomembni za proizvodnjo žolča, ki pomaga pri absorpciji maščob.

Žolč je shranjen v žolčniku, dokler ga telo ne potrebuje za prebavo. Šele takrat teče v dvanajstnik in je pomemben za prebavo hrane, zlasti maščob in pomaga telesu pri razstrupljanju odpadnih snovi iz krvnega obtoka.

To filtrirajo jetra.

Jetra neuporabne beljakovine razgradijo v aminokisline, nato pa se aminokisline nadalje spremenijo v sečnino, ki jo izločijo ledvice ali črevesni trakt.

Žolč je končni produkt presnove v jetrih, ki ima vlogo prebave maščob in spodbuja telo, da absorbira v maščobah topne vitamine A, D, E in K. Jetra imajo razstrupljevalno funkcijo. Ko se nakopiči maščoba v jetrih povzroči kopičenje toksinov v telesu.

 

Kako nastane zamaščenost jeter v povezavi s psihosomatiko?

Prekomerno uživanje mastne ali nezdrave hrane je le en vidik, ki ne upošteva psihosomatike.

Na primer, ko nekdo izgubi službo ali denimo izgubi prihranke ali zaradi finančnih dolgov in posledično zaradi tega doživi “biološki čut lakote” (vezano na releje v možganskem deblu).

Zaradi tega doživljanja v “nezavednem umu” se povečajo jetrne celice. Ko razrešimo težavo (npr. nekdo, ki je izgubil službo dobi novo službo ipd.), takrat se pojavi “zamaščenost jeter”. Seveda to ni edini vzrok, kar sicer ugotavljamo pri naturopatski obravnavi.

 

 

Ali res ciroza jeter nastane le zaradi prekomernega pitja alkohola?

Recimo da nekdo doživi hud prepir doma ali na delovnem mestu in posledično zaradi tega doživi “biološki čut teritorialne jeze” (vezano na releje v možganski skorji), se zgodi razjeda na sluznici žolčevodov z namenom, da se razširi kanale in poveča pretok žolča v črevesje.

Pri razrešitvi konflikta se zaradi celične proliferacije lahko celo diagnosticira rak jeter. Če se denimo teritorialna jeza nenehno ponavlja lahko pride celo do ciroze jeter.

Samo poglejmo pregovor: ”Mi gre na jetra.”

In če nekdo doživlja hudo teritorialno jezo, zraven pa še prekomerno uživa alkohol, si lahko samo predstavljate kaj se mu dogaja s fizičnim telesom.

Prav tako žolčni kamni denimo nastanejo pri razrešitvi določenega biološkega čuta, ki je vezan na konflikt moške teritorialne jeze ali konflikt ženske identitete.

Seveda je to le splošno, za natančno obravnavo je potrebna celostna naturopatska obravnava posameznika, ker smo vsi individuum in ne obstaja splošne formule, pač pa imamo različne tirnice na podlagi katerih odreagiramo in si posledično pridelamo simptomatiko, ki pa jo lahko podpremo tudi z naravnimi pripravki.

Ne moremo pa s pripravki odpraviti vzroka nastanka težav. Zato je to še kako pomembno kakšne pripravke izbiramo.

 

Razlika med spagiričnim pripravkom Erbenobili in ostalimi pripravki za razstrupljanje jeter

Jaz priporočam spagirične pripravke Erbenobili, ker ne delujejo le fizično na jetra in žolčnik pač pa celostno na vseh treh nivojih človeškega bitja, delno tudi na vzrok.

V kolikor uživamo nek naraven pegasti badelj deluje le na jetra, če vzamemo spagirični pripravek Erbenobili deluje tudi na jezo in veter po tradicionalni kitajski medicini.

Samo v vednost, Epavin vsebuje tudi spagirični pegasti badelj, vendar samo pegasti badelj je premalo za celostni pristop. Več o spagiričnem pripravku Epavin preberite v nadaljevanju.

 

Spagirični pripravek Epavin za najbolj celosten način razstrupljanja in čiščenja jeter

Kot podporo pri jetrih in žolčniku je smiselno vključiti takšne naravne pripravke, kjer proces lažje steče, tudi takrat ko delamo na psihosomatiki, še posebej pa pri nezdravem načinu življenja.

Za podporo svojih jeter in žolčnika lahko naredimo veliko tudi sami. S spremembo življenjskega sloga in prehranjevalnih navad, razstrupljanjem jeter in naravno regeneracijo njihovih celic.

Eno izmed odličnih orodij za učinkovito razstrupljanje jeter in regeneracijo jetrnih celic je tudi  pegasti badelj. Vendar sam pegasti badelj je premalo, več preberite v nadaljevanju.

 

 

Zakaj pravimo, da ima pripravek Epavin trojni celostni učinek na jetra in žolčnik?

Ker v enem pripravku dobimo vse bistvene sestavine v pravih razmerjih in dosežemo trojni učinek:

 • čistilni,
 • razstrupljevalni in
 • izločevalni učinek

Epavin ne uporabimo samo pri zamaščenosti jeter, pač pa tudi v primerih, ko imamo težave pri presnovi beljakovin ali pri prebavi mastne hrane, kjer jetra pretvarjajo maščobo v energijo.

Večina ljudi pozna samo pegasti badelj, vendar je to dosti premalo za celosten naturopatski pristop.

V nadaljevanju si preberite kako delujejo posamezne sestavine, ki so vključene v Epavin.

 

Zakaj imata regrat in navadni češmin čistilni učinek?

 • Regrat (Taraxacum officinale): njegovi flavonoidi delujejo na ravni ledvic, povečajo proizvodnjo urina in olajšajo izločanje odvečne tekočine, toksinov in odpadnih snovi.

 • Navadni češmin (Berberis vulgaris): čistilno delovanje zahvaljujoč BERBERINU zmanjša raven holesterola v plazmi ne z zmanjšanjem sinteze endogenega holesterola, temveč s povečanjem aktivnosti in števila jetrnih LDL receptorjev, kar olajša odstranjevanje “slabega holesterola” iz krvi.

 

Zakaj ameriška zlata kamilica in pegasti badelj razstrupljata jetra?

 • Ameriška zlata kamilica (chrysantellum americanum): ima hepatoprotektivne lastnosti, saj deluje kot encimski induktor CITOKROMA P450. Flavonoidi Chrysantello poleg dobrega antiperoksidativnega delovanja pomagajo ohranjati nedotaknjeno citoplazmo in jo ščitijo pred erozivnim delovanjem prostih radikalov.  Poleg tega flavonoidi Chrysantello posegajo v Krebsov cikel, usmerjajo glukozo k višjim nivojem energijske učinkovitosti in sodelujejo pri ponovnem energijskem zagonu hepatocitov.

 

 • Pegasti badelj (Silybum marianum): zaradi SILIMARINA ima HEPATOPROTEKTIVNO DELOVANJE (modificira membrane hepatocitov) in tudi zmanjša produkcijo superoksidnih anionov v Kupfferjevih celicah in z zaviranjem sinteze levkotriena na ravni jeter. Poleg tega poveča proizvodnjo glutationa in stimulira RNA polimerazo v jedru hepatocitov; ZAŠČITNO DELOVANJE NA LEDVICE: stimulacija sinteze beljakovin in DNK ter povečanje aktivnosti laktat dehidrogenaze v ledvičnih celicah.

 

 

Zakaj imajo artičoke in boldovec izločevalni učinek?

 • Artičoke (Cynara scolymus): njene aktivne sestavine lahko spodbujajo apetit in povečajo izločanje želodčne kisline ter tako spodbujajo prebavne procese. Artičoka ima tudi hipoholesterolemične lastnosti in diuretične lastnosti.

 • Boldovec (Peumus boldus): njegova učinkovina BOLDINA ima izrazit holeretični učinek, saj poveča količino proizvedenega žolča in tako olajša prebavo maščob.

 

 • Desmodium Adscendentes: rastlina s hepatoprotektivnimi lastnostmi proti strupenim in virusnim povzročiteljem. Poveča hitrost regeneracije jetrnih celic. Ima tudi antioksidativno delovanje proti arahidonski kislini in ima protivnetno delovanje.

 

Sestavine v pripravku Epavin so skrbno izbrane za celostno razstrupljanje in čiščenje jeter in jih okrepijo

Rastline so skrbno izbrane, v pravih razmerjih, predvsem pa izvlečki narejeni po spagirični metodologiji Erbenobili, ki je zaščitena s patentom Breveto in so edinstvene na svetu. Več o spagiriki Erbenobili si preberite tukaj.

Pegasti badelj: je močan antioksidant, ki krepi človeško imunost. Poleg tega čisti jetra, regenerira celično tkivo, pospešuje nastajanje in distribucijo žolča ter pozitivno vpliva na raven sladkorja in holesterola v krvi. Poleg tega vpliva tudi na delovanje srca in delovanje celotnega prebavnega sistema.

Regrat: blagodejno deluje na zdravje jeter in ima tudi prebiotične aktivnosti, ki se izkažejo za koristne pri zdravljenju prebavnih motenj.

Artičoka: skrbi za nadzor telesne teže, zdravje jeter, zdravje črevesja, prebave ter srčno zdravje (lipidi v krvi.)

Boldovec: pomaga vzdrževati zdravo delovanje jeter in prebavno zdravje ter prispeva k fiziološkemu okrevanju iz vidika psihofizičnega stresa, prispeva k boljšemu fizičnemu počutju in k obrambi telesa pred zunanjimi dejavniki.

Črna redkev: pomaga pri normalnem delovanju jeter.

Kitajska rabarbara: prispeva k normalni funkciji prebavnega trakta,  k boljšemu fizičnemu počutju in zdravju črevesja.

Kurkuma: deluje na jetra in lipide v jetrih.

Rožmarin: pripomore k imunskemu zdravju in boljši prebavi.

Vsa te rastline najdete v pripravku EPAVIN. Ker je narejen po spagirični metodi deluje celostno. Deluje na 3 nivojih človeškega bitja: energetskem (veter), psihološkem (jeza) in fizičnem (jetra) in tako celostno poskrbi za razstrupljanje in čiščenje jeter.

Tukaj bom svoj prispevek o jetrih zaključil. Sedaj boste lažje razumeli, da ni le nezdrava prehrana vzrok za zamaščenost jeter.

Prav tako boste lažje izbirali med res veliko poplavo pripravkov za razstrupljanje in čiščenje jeter, ki jih najdete na tržišču.

Spagirični pripravki Erbenobili so drugačni. Epavin je edinstven, ker v enem pripravku najdete vse bistvene sestavine za celostni pristop, zato je tudi cenovno ugodna varianta, predvsem pa izjemno učinkovita in ne rabite istočasno uporabljati nešteto drugih pripravkov, ker je vse združeno v pripravku Epavin, v pravih razmerjih za varno uživanje.

Erbenobili sam naredi spagirične izvlečke po spagirični metodologiji in jih ne kupi na trgu kot večina drugih ponudnikov.

Več o procesu spagirike in zakaj so spagirični pripravki Erbenobili edinstveni si lahko preberete tukaj.

Če želite raziskati vzroke in se poglobiti v težave z jetri v globino se lahko naročite na naturopatsko obravnavo. Za pomoč pri izbiri ali potrebi po naturopatskih storitvah, ki jih ponujam, pokličite na 051 866 002 ali mi pišite na matej@ervita.si.

V kolikor vam je bil članek všeč in koristen bom vesel, če ga delite s svojimi znanci in prijatelji.

mag. Matej Bezgovšek, naturopat

 

Viri:

 1. R. Kirchhoff, CH. Beckers, G.M. Kirchhoff, H. Trinczek Gärtner, O. Petrowicz, H.J. Reimann- Increase in choleresis by means of artichoke extract- Phytomedicine 1:107-115
 2. Bean P (2002) – The use of alternative medicine in the treatment of hepatitis C- Am Clin Lab 21:19-21
 3. Jacobs BP, Dennehy C, Ramirez G, Sapp J, Lawrence VA- Cardo mariano per il trattamento delle malattie del fegato : una revisione sistematica e una meta-analisi- Am J Med 2002 ; 113 : 506-15
 4. Joanna Magielse , Teresita Arcoraci, Annelies Breynaert, Ines van Dooren, Cimanga Kanyanga, Erik Fransen, Viviane Van Hoof, Arnold Vlietinck, Sandra Apers, Luc Pieters, Nina Hermans- Antihepatotoxic activity of a quantified Desmodium adscendens decoction and D-pinitol against chemically-induced liver damage in rats- J Ethnopharmacol. 2013 Mar 7;146(1):250-6