Aktiviranje samoobnovitvenih procesov in delo na vzrokih bolezni je temelj moje prakse

Obiščite me
Jadranska cesta 25, 2000 Maribor
Pokličite me
051 866 002
Pošljite mi sporočilo
matej@ervita.si
Odpiralni čas
Pon - Pet: 8:00 - 16:00

Kaj je gemoterapija?

Gemoterapija uporablja zdravilne učinkovine, ki jih odvzamejo embrionalnim delom rastlin, saj so ti še posebej sposobni delitve. Brsti, poganjki, koreninski vršički so pripravljeni v rastlinskem glicerinu, saj tako ohranijo bogastvo hormonov, encimov in rastlinskih beljakovin na najboljši način.

Te zdravilne učinkovine se poslužujejo proteinskega jezika krvi, in tako sprožijo v procesu močan zdravilni impulz.

Gemoterapija v primerjavi z drugimi fitoterapijami?

Ker Gemoterapija v primerjavi z drugimi fitoterapijami ni tako zelo znana, jo bomo predstavili v nadaljevanju. Obstaja že zelo dolgo. Poganjke od smrek in jelk so na primer uporabljali že v Antiki, tako da so naredili sladko vino (proti kašlju) in sirup. Tudi alkimisti v srednjem veku so se poglabljali o moči brstov, poganjkov in mladih delov rastlin, ki v sebi niso nosili le zapis posamezne rastline, ampak tudi zapis » kako rasti«.

V 70. letih 20. stoletja je dr. Pol Henry naredil obširne študije in sicer najprej o  brezi in brestu, ki jih je nato razširil še na druge rastline. Perfekcioniral je tudi galeniko in omogočil, da s pomočjo alkoholnih gliceriranih maceratov naredi »zdravilno esenco« obstojno in enostavno za uporabo.

Starejše rastline nimajo diferenciranega nosilca in imajo počasnejši metabolizem. Metabolizem od brstov, poganjkov, koreninskih vršičkov je pa bogat z encimi, hormoni in predvsem beljakovinami. To bogastvo beljakovin je vzrok za poglavitno razliko v primerjavi z drugimi rastlinskimi terapijami, saj naš celoten imunski sistem (kri, celice) govori »proteinski jezik«.  Beljakovina je »komunikator« znotraj našega telesa, zato lahko z gemoterapijo dosežemo hiter zdravilni učinek. Zaradi tega gemoterapija tudi ni mišljena za dolgoročno zdravljenje, saj informacije, ki jih je naše telo enkrat razumelo ni potrebno ponavljati.

Gemoterapija je zelo racionalna zdravilna metoda, saj lahko zdravilni proces zelo dobro zasledujemo preko krvne slike (frakcija proteinov).

Zakaj je gemoterapija še posebej primerna za male otroke, kot tudi za starejše ljudi?

Embrionalne strukture rastlin so zelo podobne strukturam v otroškem organizmu. Macerati imajo dober, sladkast okus. Alkohol, ki je potreben za stabilizacijo macerata, za otroke ne predstavlja problem, če ga razredčimo v malo vode.

Napredek te fitoterapevtske metode?

Nadaljnji napredek te fitoterapevtske metode je tudi ta, da je uvedla ponovno drevesa v medicino. Predvsem tista drevesa, ki so bila prisotna že v ljudski medicini, kot sta veliki jesen in hrast. Gemoterapija izhaja iz tega, da je drevo, ki dominira v rastlinskem svetu tudi najboljši zdravilec. Grmičaste rastline so bolj primerne za simptome, oziroma podpirajo drevesa pri zdravilnih učinkovinah. Majhne rastline so v sklopu Gemoterapije bolj uporabljene za izločanje strupov, analogno z njihovo funkcijo v rastlinskem svetu.

Pred uporabo gemoderivatov se posvetujte z zdravnikom, naturopatom ali zdravilcem.

Odmerjanje in način uporabe pri odraslih?

Priporočila za odmerjanje za odrasle so odvisna tudi od starosti, stanja bolnika in napredka bolezni in morajo biti ustrezno prilagojena.

Na splošno se priporoča, da se začne z manjšim odmerkom, ki se ga nato po potrebi počasi stopnjuje.

Gemoderivate nakapljamo v pol poln kozarec vode.  To nato počasi, po požirkih pijemo, pol ure pred ali po obroku, tako dosežemo optimalen vnos.  Količina kapljic se giblje med 50 in 150 kapljic na dan.

PRIMERI

  • 3-krat na dan 20 do 50 kapljic v kozarec vode
  • 2-krat dnevno 50 do 100 kapljic v kozarec vode
  • 1-krat dnevno 50 do 150 kapljic v kozarec vode

300 kapljic na dan se ne sme preseči.

Odmerjanje in način uporabe pri otrocih?

Uporaba gemoderivatov je pri otrocih zelo priljubljena.

Priporočila za odmerjanje za otroke, mlajše od 6 let

Na splošno priporočamo, da se nakaplja 3 do 5 kapljic v malo vode dvakrat do trikrat na dan.

V akutnih primerih se lahko vsaki dve uri nakaplja 3 kapljice (največ 24 kapljic na dan).

Če pri recepturi ni nič navedeno, lahko v akutnih primerih gemoderivate uživate dokler se stanje ne izboljša, pri kroničnih težavah se uživa tri do štiri tedne, nato je eden ali dva tedna premora z jemanja gemoderivatov in nato naprej spet tri do štiri tedne po isti recepturi.

Gemoderivate lahko doziramo tudi skozi kožo, mimo prebavnega trakta.  Želeno število kapljic namažemo in nežno masiramo okrog popka, v komolec ali v notranjo stran zapestja.

Priporočila za odmerjanje za otroke od 6 do 12 let

Na splošno priporočamo, da se nakaplja 5 do 8 kapljic v malo vode dvakrat do trikrat na dan.

V akutnih primerih lahko 5 kapljic vsako uro (največ 60 kapljic na dan).

Opomba: Znova in znova starši izražajo zaskrbljenost, da svojim otrokom dajejo izvlečke na alkoholni bazi (gemoderivate, tudi tinkture, spagirične pripravke in drugo).  To skrb je možno zlahka zavreči, ker je dnevni odstotek alkohola v gemoderivatih in drugih naravnih pripravkih minimalen. Vsebnost alkohola ni višja od vsebnosti alkohola zrele banane.

Odmerjanje in način uporabe pri nosečnicah in med dojenjem?

Med nosečnostjo in dojenjem se lahko odmerjajo enake količine kapljic kot običajno.

Med nosečnostjo in dojenjem je bolje, da teh gemoderivatov ne uživate:

Juniperus communis

Salix alba

Ilex aquifolium

Vinca minor

Rosmarinus officinalis

Crataegus Oxyacantha