Aktiviranje samoobnovitvenih procesov in delo na vzrokih bolezni je temelj moje prakse

Obiščite me
Jadranska cesta 25, 2000 Maribor
Pokličite me
051 866 002
Pošljite mi sporočilo
matej@ervita.si
Odpiralni čas
Pon - Pet: 8:00 - 16:00

Liposomski vitamin C z vidika naturopatske uporabe

Kot naturopat stremim k najboljšim rešitvam. V tem prispevku želim predstaviti vitamin C in njegov pomen. Ali ste vedeli, da je Vitamin C (askorbinska kislina) vodotopen vitamin, ki je najpomembnejši antioksidant v ekstracelularni tekočini. Organizem varuje pred reaktivnimi prostimi radikali, z drugimi besedami pred oksidativnim stresom.

Mnoge živali lahko vitamin C sintetizirajo same, človek, pa ga mora v telo vnesti s hrano ali prehranskimi dopolnili. Raziskave kažejo, da večina Slovencev na dan ne zaužije dovolj vitamina C.

Sam prisegam na najvišjo možno kvaliteto, zato pri svojem naturopatskem delu uporabljam vitamin C od Erbenobili (C-Nobile). V prispevku bom predstavil razloge za to, predstavljen bo ta visokokvalitetni liposomski vitamin C od Erbenobili in njegov farmakokinetični vidik ter vidiki biološke uporabnosti, po katerih se C-Nobile razlikuje od drugih dodatkov vitamina C.

Poleg tega bom navedel tudi način uporabe za odrasle in otroke ter prehrano, ki vsebuje vitamin C.

 

Imunski sistem ne more delovati brez vitamina C

Glavna naloga imunskega sistema je obramba telesa pred tujimi snovmi, vključno z virusi, bakterijami in glivami. Imunska obramba torej hkrati predstavlja nadzorni in urgentni sistem, ki organizmu omogoča, da ostane nedotaknjen in zdrav.

Učinkovitost imunske obrambe pa ni konstantna vse življenje in lahko doživlja vzpone in padce glede na starost, splošno fizično stanje (nosečnost, oslabelost, telesna teža itd.), prehranjenost, življenjski slog in raven psihofizičnega stres, ki mu je človek izpostavljen.

Zato je nujno spodbujati naravno obrambo telesa in povečati odpornost proti okužbam z uporabo dodatkov na osnovi vitamina C.

 

 

Prednosti liposomskega vitamina Liposvit®-C, ki je v pripravku C-Nobile

Vitamin C ima lastnost, da se zlahka razgradi zaradi prebavnih encimov, visokih temperatur in denaturirajočega okolja z ekstremnim pH.

Iz tega razloga se C-Nobile predstavlja kot veljaven izdelek pri zdravljenju in preprečevanju simptomov gripe, ki zagotavlja odličen profil biološke uporabnosti zahvaljujoč novi liposomski tehnologiji.

Liposomi so okrogle strukture nanodelcev, sestavljene iz fosfatidilholina, molekule, sestavljene iz hidrofilnih glav in hidrofobnih repov, ki vitaminskemu kompleksu omogočajo, da ostane nedotaknjen in nedotakljiv za želodčne sokove, razen če doseže tanko črevo, kjer začne razpadati, kar zagotavlja visoko učinkovitost in selektivnost.

PREDNOSTI:

– C Nobile je gastro-zaščiten nanoinkapsuliran vitamin;

– Tehnologija omogoča, da C Nobile ni nujno shranjen pri nadzorovani temperaturi;

– Ne vsebuje alkohola, topil in konzervansov, zato je varen za vse bolnike, vključno s tistimi, ki kažejo preobčutljivost na pomožne snovi;

– Nobile vitamin C ne vpliva na gastrointestinalni epitelij, saj drugi vitamini C, ki na splošno niso gastroprotektirani, spremenijo pH v črevesju in spodbujajo vnetna stanja; Liposvit®-C pa je zaradi liposomov, ki se razgradijo šele, ko dosežejo tarčo, toleranten in dobro prebavljiv.

 

 

Prikaz farmakokinetike, ki prikazuje zakaj C-Nobile dosega boljše terapevtske rezultate

Vitamin C Nobile omogoča:

  1. Poveča integracijo na statistično značilen način, doseže terapevtski rezultat, vendar pri nižjih odmerkih aktivne sestavine;
  2. Doseči boljšo absorpcijo vitamina C v krvni obtok, kar je enako njegovi večji biološki uporabnosti (30 % povečanje AUC, p<0,05);
  3. Podaljša prisotnost povečane koncentracije vitamina C v krvi (C24h 30 % višji, p<0,05) in posledično je njegovo delovanje daljše.

 

 

Slika 1: Farmakokinetični profil Liposvit®-C in njegov neliposomski ekvivalent.

 

 

Tabela 1: Farmakokinetični parametri, dobljeni za odmerek 1 g preiskovanih oblik vitamina C.

 

 

Zakaj je C-Nobile v kombinaciji s cinkom in kvercentinom?

Učinkovitost vitaminskega kompleksa je povečana s prisotnostjo dveh drugih komponent, prisotnih v C-Nobile, in sicer kvercetina in cinka.

Kvercetin po nedavnih študijah zavira sproščanje provnetnih citokinov in prekine vnetni proces, ki poteka.

Cink ima funkcijo povečanja limfocitov T, kar zmanjša trajanje in resnost okužb.

 

 

Kako uživati C-Nobile?

Zahvaljujoč svoji formulaciji lahko C-Nobile jemljejo vsi bolniki.

Odrasli 1 do 2 žvečljivi tableti na dan, zjutraj in/ali pred kosilom.

Pri otrocih, starih 10 let in več, 1 žvečljiva tableta na dan, najbolje zjutraj pred zajtrkom.

 

 

Katera prehrana vsebuje vitamin C?

Nahaja se v veliki večini svežega sadja, kot so agrumi ter jagodičevje in zelenjavi, kot so kislo zelje, paprika, grah, paradižnik, brstični ohrovt itd.

 

Tukaj bom svoj prispevek o liposomskem vitaminu C zaključil. Sedaj boste lažje izbirali med res veliko poplavo vitamina C na tržišču. Sam dosegam izjemne rezultate pri različnih težavah. V kolikor potrebujete pomoč pri izbiri ali potrebo po naturopatskih storitvah, ki jih ponujam, pokličite na 051 866 002 ali mi pišite na matej@ervita.si.

V kolikor vam je bil članek všeč in koristen bom vesel, če ga delite s svojimi znanci in prijatelji.

mag. Matej Bezgovšek, naturopat

 

________________________

Viri:

  1. Oreste Arrigoni , Mario C De Tullio- Ascorbic acid: much more than just an antioxidant- Biochim Biophys Acta. 2002 Jan 15;1569(1-3):1-9.
  2. Duraisamy Kempuraj , Bhuvaneshwari Madhappan, Spyridon Christodoulou, William Boucher, Jing Cao, Nikoletta Papadopoulou, Curtis L Cetrulo, Theoharis C Theoharides- Flavonols inhibit proinflammatory mediator release, intracellular calcium ion levels and protein kinase C theta phosphorylation in human mast cells- Br J Pharmacol. 2005 Aug;145(7):934-44.
  3. G Marone, S R Findlay, L M Lichtenstein- Modulation of histamine release from human basophils in vitro by physiological concentrations of zinc- J Pharmacol Exp Ther. 1981 May;217(2):292-8.
  4. Alireza Jafari , Zeinab Noormohammadi , Mohammadreza Askari , Elnaz Daneshzad- Zinc supplementation and immune factors in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials- Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(11):3023-3041.
  5. T Matthew Taylor , P Michael Davidson, Barry D Bruce, Jochen Weiss- Liposomal nanocapsules in food science and agriculture- Crit Rev Food Sci Nutr. 2005;45(7-8):587-605.
  6. N Düzgüne&scedil; , S Nir- Mechanisms and kinetics of liposome-cell interactions- Adv Drug Deliv Rev. 1999 Nov 10;40(1-2):3-18.

Slika 1: Farmakokinetični profil Liposvit®-C in njegov neliposomski ekvivalent.

Tabela 1: Farmakokinetični parametri, dobljeni za odmerek 1 g preiskovanih oblik vitamina C.