Aktiviranje samoobnovitvenih procesov in delo na vzrokih bolezni je temelj moje prakse

Obiščite me
Jadranska cesta 25, 2000 Maribor
Pokličite me
051 866 002
Pošljite mi sporočilo
matej@ervita.si
Odpiralni čas
Pon - Pet: 8:00 - 16:00

Bachove cvetne esence

“Bolezen je neke vrste neravnovesje, ki nastane, kadar del celote ne vibrira v sozvočju z drugimi deli celote” (dr. Edward Bach). Bolezen je (skoraj vedno) izraz nekega konflikta.

Za Bachove cvetne esence se moramo zahvaliti dr. Edwardu Bachu, angleškemu zdravniku iz začetka 20. stoletja, ki je svoje življenje posvetil odkrivanju vzrokov bolezni. Ti pripravki dvignejo vibracijo in nam pomagajo odpreti naš lastni kanal za povezavo z našim Višjim jazom, našo naravo preplavijo z vrlino, ki jo potrebujemo in odplaknejo tisto, kar nam povzroča težave. Dvignemo svojo lastno bit ter nas pritegnejo bližje k naši duši. S tem nam prinesejo mir in nas osvobodijo trpljenja. Zdravijo ne s tem, da napadejo bolezen, ampak tako, da naše telo preplavijo s čudovitimi vibracijami našega višjega jaza in ta prisotnost povzroči, da se bolezen stopi kot sneg na soncu. Bolezen je rezultat konflikta med Dušo in Umom ter je ni mogoče odpraviti drugače kot z duhovnim in mentalnim prizadevanjem. Bolezen, čeprav navidezno kruta, je dobronamerna in v naše dobro, saj nas vodi do naših napak, če jo pravilno interpretiramo. V osnovi sta samo dve napaki, zaradi katerih pride do notranjega neravnovesja: ločenost osebnosti od Duše in krutost oziroma konflikt z drugim, saj je to proti Enosti, del katere smo. Dr. Bach je verjel, da mora obstajati preprosta rešitev za izboljšanje neravnovesja, ki nastane kot posledica enega ali več psiholoških stanj, ki so pravi vzrok bolezni. Na podlagi nadaljnjih raziskav in dolgih pogovorov s pacienti je ugotovil, da v osnovi obstaja 38 psiholoških stanj, ki vplivajo na ljudi. Odkril je 38 rastlin, ki ustrezajo 38 psihološkim stanjem in tako so bile rojene Bachove cvetne esence. S kombinacijo različnih esenc dobimo mešanico, ki ustreza kateremu koli psihološkemu stanju. Pomembno je, da se ponovno vzpostavi ravnovesje in da neprijetne občutke in čustva spreminjamo v prijetnejše. S tem se lotimo pravega vzroka, ki je pripeljal do bolezni. Na energetskem nivoju vplivajo na naše miselne vzorce, na naša čustva in občutke.

Terapija dr. Bacha ne doprinaša zgolj diagnoze in predpisovanja ustrezne esence, ampak kontekstualno rezultira v razvoju klienta v smislu pozornosti in senzibilnosti v odnosu do čustvenih stanj in subtilnih vibracij sistema um-telo, kot je to značilno za psihosomatske terapije. Možni mehanizmi delovanja floriterapije duše: Bachova medicina lahko implicira kompleksne interakcije in zatorej presega klasični farmakološki in psihološki model ter prehaja v integrativno dimenzijo ekopsihosomatike. Tudi pri tej metodi je pomen v frekvencah in vibracijah. Vibracija: valovanje je značilno tako za grobo kot subtilno materijo.

Dinamična aktivnost atomov; rotacija elektronov okoli jedra; vibracije jedra in gibanje subatomskih delcev. Ko govorimo o frekvenci: vsota vibracij v prostoru in času. Vibracije različnih frekvenc lahko soobstajajo brez interference. Poleg fizičnega telesa, ki niha s svojo frekvenco, obstajajo tudi druga telesa oz. energetske strukture, ki so subtilnejše in nevidne človeškemu očesu. Ta subtilna telesa imajo različno energetsko gostoto (sestojijo iz polj različnih frekvenc) in si s fizičnim telesom delijo skupen teritorij. Eterično telo nadzoruje fizično telo, le-to pa je preko čaker povezano s kozmosom in s spominom prejšnjih življenj, ki se nahajajo v kavzalnem telesu. Če naštejemo vsa subtilna telesa, od najgostejšega proti subtilnejšim, si sledijo: eterično telo, astralno telo, mentalno, kavzalno, višje spiritualno telo. Lahko trdimo, da je človeško bitje večdimenzijsko. Fizično-celični sistemi modulirajo in generirajo kompleksna polja energij, z namenom regulacijske funkcije. Vibracijska medicina zdravi in obravnava energijska polja visokih vrednosti subtilne energije. Cvetne esence delujejo tako, da povrnejo vsaka na svoj specifični način lastno energijsko frekvenco, ki prispeva k celostnemu ravnotežju. Podobno kot se mora uglasiti orkester na določen ton, tako se mora vnesena informacija cveta vkomponirati v naš vibracijski sistem. Bach je za jedro vseh težav imel konflikt med osebnostjo in njegovim višjim jazom, pri čemer je višji jaz spiritualna entiteta, ki prinaša ozdravitev. Tudi same rastline imajo to spiritualno povezavo in predstavljajo izraz svetih božanskih sil narave. Bach je trdil, da so rastline, ki jih izbira, “sposobne odpreti kanale, ki omogočajo popolnejšo povezavo med dušo in telesom” ter da odpirajo povezovalne kanale med telesom in višjim jazom.

 

Avstralske cvetne esence

Rastline v Avstraliji cvetijo skoraj vse leto, prevladujejo pa močni rdeči in vijoličasti odtenki. Metafizično je rdeče povezano s fizično energijo, vijoličasta pa z duhovnostjo, zato so avstralske rože odličen odraz energije celine. Vsebujejo tudi zdravilne moči, ki pa so bile dolgo znane le domorodni kulturi aboriginov. Da so se avstralske cvetne esence razširile v svet, pa je zaslužen psiholog in naturopat Ian White. Odraščal je v avstralski divjini severozahodne Avstralije, kjer je pogosto spremljal babico na pohodih skozi grmičevje, kjer je nabirala zdravilne rastline. Ob tem mu je razlagala lastnosti različnih rastlin ter nanj prenašala svoje globoko razumevanje njihovega zdravilnega delovanja. Njegov oče je bil farmacevt, ki pa je po Ianovem pripovedovanju ljudem večkrat predpisoval zeliščne mešanice kot farmacevtske pripravke. Kljub tako močni prisotnosti zeliščarstva v družini se je Ian vpisal na študij psihologije. In nato naturopatije in več kot desetletje deloval kot naturopat. Pri svojem delu se je spoznal z Bachovimi esencami. Ian je bil navdušen nad potrditvijo, da tudi avstralske cvetlice vsebujejo zdravilne lastnosti. Danes je na voljo 69 individualnih esenc.

Posebnost avstralskih cvetnih esenc so:

  • to, kar izhaja iz eksperimentiranja in je močna povezava s fizičnostjo;
  • sposobnost komunikacije med nekaterimi cvetnimi esencami in zaporedjem sedmih glavnih čaker (le-te pa so povezane z endokrinimi žlezami);
  • vsaka čakra ustreza enemu telesu, od najbolj gostega do tistega bolj duhovnega.

Avstralske cvetne esence delujejo tako, da vam pomagajo ohraniti življenje tekoče, da se zavedate in se ravnate po vaši intuiciji. In če doživite krizo, potem vam pomagajo premagati občutke in izkušnje ter hitreje okrevati. Prinašajo pozitivne lastnosti, ki prebivajo globoko v vsakem od nas. Njihova aktivacija nam omogoča, da zamenjamo strah s pogumom, sovraštvo z ljubeznijo, negotovost s samozavestjo itd. Sam Bach je to zelo čudovito izjavil, ko je dejal, da je funkcija cvetnih esenc: »Dvigniti naše vibracije in odpreti naše kanale za sprejem našega duhovnega jaza, da preplavi našo naravo s posebnimi vrlinami in iz nas izpere napake, ki so jih povzročale. Sposobnost dvigniti našo samo naravo in nas približati sebi ter nam s tem dejanjem prinesti mir in olajšati naše trpljenje. Ne zdravijo tako, da napadejo bolezen, temveč tako, da naša telesa preplavijo s čudovitimi vibracijami naše višje narave, v prisotnosti katerih se bolezen topi kot sneg na soncu.« Richard Gerber v svoji knjigi Vibrational Medicine jasno pokaže, da je čustveno in fizično bolezen mogoče pozdraviti z uravnovešanjem in zdravljenjem naših subtilnoenergijskih teles – astralnega, eteričnega, mentalnega in kavzalnega telesa – skupaj z našimi višjimi duhovnimi energijami.  Ta subtilna energetska telesa igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju našega dobrega zdravja. Vibracijska zdravila, ki vsebujejo visokofrekvenčne subtilne energije, lahko delujejo na subtilna energetska telesa. Ko se esenca zaužije, Gurudas ponuja zanimiv opis, kako se esence nato usedejo na sredino med krvožilnim in živčnim sistemom.  Esenca se nato premakne neposredno na meridiane, ki so tam in s polarnostjo obeh teles se ustvari elektromagnetni tok. Iz meridianov življenjska sila cvetne esence ojača vitalne mehanizme vmesnika med subtilnimi telesi in fizičnim izhodom. Do čaker in raznih subtilnih teles in nato spet nazaj do esence in pomaga pri njeni asimilaciji.  Esenca doseže neuravnovešeno fizično telo.  Ta okrepitev prav tako poveča življenjsko moč delov telesa hitreje in v bolj stabilni obliki.  Cvetne esence, trdi Gurudas, čistijo avro in subtilna telesa, tako da neravnovesja ne povzročajo slabega zdravja. To čiščenje se pojavi v trenutku, vendar traja dlje, da se rezultati pokažejo. Kremenu podobne strukture kristalnega silicijevega dioksida v fizičnem telesu, kot so tiste v krvnem obtoku, laseh in nohtih ter v subtilnih telesih, krepijo in prenašajo zdravilne energije telesa.