Aktiviranje samoobnovitvenih procesov in delo na vzrokih bolezni je temelj moje prakse

Obiščite me
Jadranska cesta 25, 2000 Maribor
Pokličite me
051 866 002
Pošljite mi sporočilo
matej@ervita.si
Odpiralni čas
Pon - Pet: 8:00 - 16:00

Kaj je kraniosakralna terapija (KST)?

Kranio sakralna terapija je komplementarni pristop, ki s svojimi mehkimi mobilizacijskimi tehnikami spodbuja notranji zdravilni potencial klienta. V KST zaupamo v samozdravilne sposobnosti organizma in podpiramo tiste procese, ki jih izbere organizem sam in nam jih subtilno nakaže med terapijo. Posebnost KST je obravnava lobanjskih kosti.

Kako deluje?

Je celostna manualna terapija, ki sodi med komplementarne pristope zdravljenja. V KST igra pomembno vlogo dotik, s pomočjo katerega nudimo podporo in pomagamo pri avtokorekciji. Pri izvajanju KST se mehek dotik terapevta poglobi v telo pacienta in potuje po hidravličnem kranio-sakralnem sistemu. KST izboljšuje gibljivost lobanjskih šivov (sutur), elastičnost fascij in čvrste vezivne opne (dure mater) ter vpliva na boljšo izmenjavo snovi v ventrikularnem in venskem obtoku. KST izkorišča naravno življenjsko energijo, ki je bila zaradi različnih škodljivih dejavnikov »blokirana«. Terapevt s pomočjo rok zazna mesta v telesu, kjer je življenjska sila ujeta v tkivu in ji pomaga najti prehod.

Funkcije različnih sistemov v telesu lahko zaznavamo z opazovanjem neke dinamične lastnosti. Tako na primer zaznavamo funkcije respiratornega sistema preko dviganja in spuščanja prsnega koša, kardiovaskularnega sistema preko bitja srca. V kranio sakralni terapiji (KST) pa je pomembna dinamika pulza cerebro spinalne tekočine (CST) ali likvorja. Vsa tkiva v organizmu se namreč prilagajajo dinamiki hidravličnih pritiskov likvorja, s krčenjem oz. razširjanjem. Motnje v prilagajanju tkiv se kažejo kot disfunkcije v kranio sakralnem (KS) sistemu ali obratno. Na podlagi značilnosti pulza cerebro spinalne tekočine (likvor) ter sposobnosti organizma, da se temu fiziološkemu utripu prilagaja, ugotavljamo nepravilnosti in načrtujemo terapijo. V KST terapevt zaupa v avtokorekcijsko sposobnost organizma ter facilitira tiste procese, ki jih izbere organizem sam in jih subtilno nakaže med terapijo.

Z mehko mobilizacijsko tehniko KST terapevt izboljšuje gibljivost lobanjskih šivov, elastičnost fascij in čvrste vezivne opne ter s tem vpliva na boljšo izmenjavo snovi v ventrikularnem in venskem obtoku. KST deluje na zelo širok spekter težav.